Solvärme

Idag satte vi igång vårt nya solfångarsystem. Sex stora paneler med vacuumrör. Och sakta men säkert steg tempen DSCN2886i våra tre ackar. WOW. Vilken känsla att duscha med vatten värmt direkt av solen. Inget koldioxidutsläpp. Inget jobb med att

göra eld i vedpannan. Och mindre behov av ved. Likaså kan våra plantor få gott, ljummet vatten som inte chockar deras rötter. Solvärmt vatten.’

Jag får tacka Per-Arne med medhjälpare för ett fantastiskt jobb. En gedigen konstruktion på berget bakom huset. Den smälter väl inte helt in i naturen, men för mig känns det ändå som en gåva till naturen. Jag vill se alla hus försedda med solvärme, solel och/eller vindel. Distribuerad energi i stället för att de stora bolagen gör sig stora pengar på oss förbrukare. Framtidens lösning på energifrågan.

Steg ett för oss var vedpannan. Steg två var solvärmen. Nästa steg hoppas jag blir el producerad med sol eller vind. Samt en elbil. Det är vårt nästa stora mål.

Jag hoppas att många börjar överväga dessa alternativ. Staten ger bidrag både till solvärme och solel. Bidraget till solel kan uppgå till 60%. Så varför inte köpa solel i stället för pensionsfonder. En mer hållbar lösning. Som inte är beroende av ekonomins gungningar.

Alla är välkomna på ett besök för att beskåda underverket. Och köpa lite grönt. För de gröna växterna är ju bäst på solenergi. Genom fotosyntesen binder dom solenergi i socker. Och detta är grunder för mänskligt liv på jorden. Tack alla växter!

Åke