Vad är Permakultur egentligen? En intensiv kortkurs

Introduktion till Permakultur

Filosofi, etik, teori och praktik

Söndagen den 17 maj, kl 10-17.

Kursen syftar till att du skall få tillräckligt med kunskap för att kunna göra en enkel permakultur design, t ex hemma i din trädgård, ditt sommarställe eller den gård du står i begrepp att köpa. Och du kommer att få massor av tips att använda både för att odla din egen mat, för att lösa din energifråga eller ha dina egna höns. Här på Solgläntan får du möjlighet att titta på många exempel på hur du själv kan göra en design av din trädgård.

Och speciellt kommer vi att titta på hur man skapar en s.k. skogsträdgård, dvs en ”matlund” av ätbara perenner, där man odlar i många nivåer och där arbetsinsatsen minskar med varje år.

Permakultur är ett unikt system för att utforma hållbara system av olika slag. Unikt genom dess väl utarbetade metoder och med dess ”verktygslåda” av massor av kunskap och smarta metoder. Om det är något som behövs på planeten just nu, så är det ett tänkande i permakulturens banor.

Permakultur var ursprungligen en filosofi och metod för att skapa hållbara odlingssystem: Permanent Agriculture, men används numera i även i andra kontext som ekonomiska och sociala system. Den tar sin utgångspunkt i hur naturen fungerar med väldigt lite spill och återanvändning av nästan allting. Växter och djur lever tillsammans i en fantastisk symbios, där alla har sin funktion. Det är först människan, som klivit ur detta naturliga samspel och som nu på kort tid är på väg är på väg att utrota en stor mängd arter och få klimatet att löpa amok.

Nästan all produktion och handel idag har som ledstjärna ”maximal profit”. Inget annat är viktigt. Och om vi fortsätter under denna stjärna, så leder det med största sannolikhet oss fram till kanten på stupet. Permakulturen har i stället tre ledstjärnor: ”Planet care, people care, fair share” och de system som designas har egenskaper som hållbarhet, lite avfall, mycket återanvändning, rättvis fördelning av resurserna och en stor resiliens mot ovälkomna förändringar av villkoren.

Under kursen kommer vi att fokusera på permakultur som en designmetod så att du kan använde den och de nycklar som här till metoden. Ursprungligen var det 12 nycklar i grundaren Bill Mollisons arbete. Men vi gräver också i verktygslådan efter användbara idéer.

Om du har en egen fastighet, så tag gärna med dig några ex av en karta över fastigheten i lite större skala, som du kan experimentera med under kursen.

Kursen blir främst en genomgång av permakulturens principer, så att du får tillräcklig kunskap att fortsätta hemma på egen hand. Men om tiden tillåter kommer deltagarna också själva att få arbeta fram en liten design.

Jag ser fram emot givande söndagar med mycket utbyte av goda idéer och en härlig samvaro.

Söndagen den 17 maj. 

Tid: 10.00-ca 17.00 

Pris: 600 kr inkl vegetarisk, gluten- och laktosfri lunch

Anmälan: Maila Åke på jawikstrom at yahoo se Anmälan är bindande.

Betalning: Antingen kontant vid kursstart eller till bankgiro 209-9539 senast 5 dagar före kursens start.

Hämtning vid stationen: Om du åker tåg, så kan vi hämta och lämna på Svenshögens station för en avgift på 20 kr en väg.

all of the in length evolution often is the components involved with who sells the best https://www.patekphilippewatches.to/. excel at masterpiece of design within the see includes replica watches grade 1 reddit. https://www.vapesshop.pl,the precision and reliability of the watches. i thought about this on sale. we offer large quantity high-end www.jhfactoryrolex.com here at wholesale prices.

offer a variety of canadian gf rolex day date rolex calibre 2836 2813 mens m128345rbr 0028 12mm rose gold tone.the modern design of cheap xf rolex yacht master mens rolex calibre 2813 116695 diamond paved dial hands and markers under $54 is fantastic. for sale in usa recognized command with dining room table ceremony.