Gör din egen jord – om Bokashi, EM, biokol etc

Lär Dig bygga jord

Lär dig använda Bokashi, EM och biokol

Ju bättre jord, desto bättre skörd

Lödagen den 4 april, kl 10.00-ca 12.30

Ju bättre jord du kan skapa, desto bättre växer dina plantor och desto mer näring innehåller dom. Så genom att lära dig skapa en rik och levande jord kan du öka dina skördar drastiskt och dessutom få välsmakande, näringsrika grönsaker.

Genom att förstå hur jord blir till och hur mikrolivet och alla andra djur i jorden samverkar för att tillverka jord och näring och också hur dom matar alla plantor, så blir det lättare att förstå hur man skall bygga jord. En del växter trivs bra med mycket bakterier och andra med mycket svamp.  Och dom behöver olika typer av näring.

Bokashi är ett sätt att i stället för att lägga sitt matavfall i en kompost, så lägger man dom i en hink i köket och sätter till en massa mikroorganismer, som genast sätter igång att bryta ner avfallet. Och helt mirakulöst så luktar det inget i köket och lyfter man på locket luktar det mest som surkål. Och till skillnad från en kompost blir det mycket lite kväve och koldioxid som går upp i luften. Ja, ca 27 ggr mindre än en kompost.

I amazonas hittade man mycket bördiga jordar som kallades terra preta, den svarta jorden. Den visade sig innehålla massor av träkol. Och vi kan göra detsamma. Genom s.k. pyrolys kan vi få ut värmen ur trä utan att skicka upp koldioxid i luften. Träkolet kan vi ladda med näring och sedan gräva ner, så att våra plantor växer bättre. Och allra bäst är att kolet lagras under flera tusen år i stället för att bli koldioxid i luften. Stockholm stad har redan satt detta i system.

Och kom ihåg! Det kan mycket väl komma tider, då självförsörjning bara blir allt viktigare. Så varför inte komma igång redan nu att producera en del av din mat?

Lördagen den 4 april 

Tid: 10.00-ca 12.30

Pris: 200 kr

Anmälan: Maila Åke på jawikstrom at yahoo se Anmälan är bindande.

Betalning: Antingen kontant vid kursstart eller till bankgiro 209-9539 senast 5 dagar före kursens start.

Hämtning vid stationen: Om du åker tåg, så kan vi hämta och lämna på Svenshögens station.