Hirsgröt med saffran

Hirs är ett näringsrikt sädesslag som passar gott till gröt, som ris eller bas i biffar. Det smakar milt och lite sött och ger en skön mättnadskänsla. Hirs innehåller bland annat folsyra och mineralerna magnesium, fosfor, kalium, järn, selen och zink. Med saffranskryddan ger denna gröt en känsla av lyx och solljus i vardagen.hirs med saffran4 portioner
3 dl hirs
8 dl havredryck
1 msk havre- eller mandeldryck
1 msk kallpressad kokosolja (kokosfett)
1 nypa salt
0.5 g saffran

Topping
2 msk chiafrön
2 msk kakaonibs
2 msk kokosflingor
2 dl hallon

1. Blötlägg hirsgrynen över natten för att göra dem mer lättsmälta.
2. Skölj hirsgrynen ordentligt med kokhett vatten, för att avlägsna bitterämnen sk saponiner, som inte smakar gott och inte heller är nyttiga (om du inte hinner blötlägga så skölj ändå noga med kokhett vatten).
3. Koka upp vattnet och tillsätt hirsgrynen, salt, kokosolja och saffran och låt koka på svag värme i ca 20 minuter.
4. Servera gröten med chiafrön, kakaonibs, kokosflingor och hallon.

DelaShare on FacebookEmail this to someonePin on PinterestTweet about this on Twitter