Grundkurs i ekologisk odling – Skapa din egen köksträdgård

Datum: 31 juli – 1 aug   

Tid: Lördag 10-19, söndag 10-18

Pris: 1600 kr inkl 2 luncher

Övernattning: Möjlighet till övernattning finns på kursgården bredvid oss för 450 kr inkl middag och frukost

En kurs för både nybörjare och mer erfarna. Du lär dig hur en levande jord fungerar och hur du praktiskt går till väga för att odla i bäddar, pallkragar, växthus, skogsträdgård samt till försäljning.  För en optimal skörd får du massor av praktiska tips.

Denna kurs fokuserar på hur du kan få din trädgård att producera mycket mat på liten yta under lång säsong men även på odling i lite större skala om så önskas. Kursinnehållet skräddarsys nämligen utifrån kursens deltagare så att du laddad kan åka hem och sätta igång.

Vi börjar kursen med att gå igenom hur ekologisk odling fungerar och varför den ger både bättre grönsaker än konventionell odling och hur den kan binda massor av koldioxid tillbaka ner i marken och på det sättet hjälpa till att rädda vårt klimat. Naturen har genom årmiljoner utvecklat ett fantastiskt system för att odla plantor och ge dem optimal näring. Under kursen går vi igenom hur detta sker och när du vet detta blir det också mycket enklare att vidta rätt åtgärder i din odling.

Att odla grönsaker är på ett sätt enkelt men samtidigt finns det mycket du kan göra för att få en bättre skörd. Vi går igenom alla moment under året som du som odlare möter. I listan nedan ser du alla dessa olika moment.

Vi kommer också att ägna tid åt vilka sorter som är lätta att odla och hur de odlas. Varje grönsak har sina egenskaper och det måste man som odlare känna till.

Under kursen kommer vi också att prata en del om hur grönsaker av olika slag kan bidra till bättre hälsa och hur du på olika sätt kan använda dina grönsaker i din matlagning. Vi kommer också att titta på fördelarna med att äta mycket råa grönsaker och blad.


Följande moment ingår i kursen:

– Jordens beskaffenhet och mikrolivets betydelse för odlingen

– Varför en levande jord ger starka plantor och friska människor

– Metoder för att hålla jorden frisk och högavkastande

– Varför odling med konstgödning & gifter inte kan fungera i längden

– Konsten att dra upp plantor

– Att bereda och gödsla jorden på rätt sätt

– Användning av organisk material, kompost, bokashi, biokol, stenmjöl och algmjöl

– Odling i pallkrage

– Marktäckning – för- och nackdelar

– Att lägga en kompost

– Sådd och utplantering

– Att rensa ogräs och att slippa ogräs.

– Bekämpning av angripare som kålfjäril, sniglar, sorkar etc

– Samodling och gröngödsling. Fånggrödor.

– Skörd och förvaring såsom torkning, frysning, syrning och jordkällare


Detta innehåll skräddarsys utifrån deltagarnas behov:

Hur man kan får stor skörd på liten yta under lång säsong.

Hugelbäddar, slingerbäddar, odling på berg, odling i kruka

Lite om hur man anlägger en skogsträdgård

Ätbara vilda blad.

Odling på större bäddar.

Täckmaterial. Tunnel odling.

Odling till försäljning. ”Market gardening”.

Odling av mikrogrönt.

Vinterodling med LED lampor inomhus.

Kursen syftar till att ge dig en förståelse för hur ekologisk odling fungerar och att ge dig massor, massor av praktiska tips om hur du går tillväga, så att du kan sätta igång direkt när du kommer hem.

Kursledare är Åke Wikström, som har 40 års erfarenhet av ekologisk odling och idag driver företaget Solgläntan Hållbar Hälsa. Han har under många år hållit uppskattade kurser både om ekologisk odling och om rawfood och hälsa. Så här säger några av tidigare deltagare:

”Otroligt inspirerande och lärorikt. Åkes kunskaper är enormt imponerande.”
”Fantastiskt kurs. Skapar intresse och inspiration att bygga vidare på.”
”Åke vet vad han pratar om. Superinspirerande kurs.”
”Tack för en underbart berikande dag! Inspirationen bara flödar.”

DelaShare on FacebookEmail this to someonePin on PinterestTweet about this on Twitter