Kakaosmör 250g

85.00 kr

Beskrivning

Rått ekologist kakaosmör 500g

Recept klicka HÄR

Kakaosmör är en vit massa som finns inuti kakaobönan och som kan kallpressas och användas till chokladtillverkning. Kakaobönorna, som ger upphov till kakaosmöret, växer på Kakaoträdet som huvudsakligen finns i Afrika och Sydamerika, men Nederländerna är det land som är världsledande exportör av kakaosmör. Även om choklad associeras med något brunt, så är kakaosmöret vitt precis som vanligt smör. Det används för att ge struktur, smak och doft till choklad.

Fetterna i Kakao

Av fettsyrorna i kakaosmör så är 60% mättade och består av stearinsyra och palmitinsyra. Smöret kan användas i kosmetika, tvål, lotion och hudvårdsprodukter.

Kakaosmör som hudvård

Vid behandling av hudproblem, som eksem, kan kakaosmör brukas eftersom den skapar en barriär mellan den skadade huden och omvärlden. Den ger fukt och innehåller väldigt bra ämnen. Det påstås vara perfekt som fuktighetskräm och den håller huden mjuk och smidig. Smöret har sin smältpunkt vid människans kroppstemperatur och då kan det tas upp av huden. Om man har fet hud är kakaosmör oftast ingen bra idé, eftersom det är fett och som täpper till porerna. Torr hud på till exempel armbågar har bättre nytta av smöret. Kakaosmöret kan också ge en bra bas till tvålar då det är härdat fett som löddrar bra med stora bubblor.
 

Under graviditeten kan kakaosmör användas för att förebygga och behandla hudbristningar som, tyvärr, ofta bildas. Men även ickegravida kan få ut mycket av kakaomassage. Det ska tydligen vara stressmotverkande, immunförsvarsstärkande och cancerhämmande (p.g.a ett ämne som påverkar tillväxten av cancerceller)!

Hur använder jag kakaosmör?

Kakaosmöret smälter lätt i vattenbad när det delas upp i mindre bitar. Man kan exempelvis riva så mycket kakaosmör man behöver på ett rivjärn. Sedan används fettet exempelvis i rå godistillverkning eller kalla dessserter.
 

Kakaosmöret består av väldigt stabila fetter med naturliga antioxidanter vilket gör att den har en hållbarhet på flera år!

 Ursprung: Ecuador

 Ekocertifiering: Soil Association Organic Certificate

 

 

 

DelaShare on FacebookEmail this to someonePin on PinterestTweet about this on Twitter